• +385 91 7552 988

Što su to računalni virusi?

virusDanas je veoma teško zamisliti život bez pametnih telefona, tablet uređaja, računala s obzirom da danas ovisimo o njima na razne načine- služe nam kao sredstvo komunikacije, poslovanja, on-line kupnje, plaćanja itd.  Kako bi se zaštitili ti uređaji na tržištu postoje razni antivirusni programi, no nisu svi dovoljno učinkoviti.

 

 

 

 

Poznavanje razlika između različitih vrsta virusa je vrlo važno. Maliciozni programi mogu uzrokovati štetu na vašem računalu, a poznavanje razlika između njih može pomoći da bolje zaštitite svoje računalo od štetnih učinaka. Stoga, donosimo vam karakteristike onih najčešćih: kompjuterskog virusa, “crva” te “trojana”.

Virus, općenito, je samo jedna vrsta zlonamjernih programa. Izraz ‘zlonamjerni’ se odnosi na bilo koji zlonamjerni softver, uključujući i računalni virus.

Računalni virus se veže na neku datoteku ili program putem kojeg se omogućava njegovo širenje s jednog računala na drugi. Gotovo svi su priključeni na izvršnu datoteku što znači da možete imati virus na računalu ali ga tek pokrećete kada otvorite zaraženu datoteku/program. Također, kao i ljudski virus, možete ga širiti nesvjesno dijeleći zaražene datoteke s drugima putem privitaka u e-mailu i sl.  Njegove posljedice mogu varirati- dok neki ostavljaju samo blage posljedice, drugi pak mogu nanjeti veliku štetitu hardveru, softveru ili datotekama.

‘Crv’ se smatra pod-klasom virusa s obzirom da je dizajnom veoma sličan.  On se širi od jednog do drugog računala čak i bez ljudskog djelovanja, baš kao što mu i ime kaže- poput ‘crva’. On iskorištava datoteku ili informacije vašeg sistema kako bi neprimjetno putovao. Najveća posljedica crva je što ima mogućnost da se replicira na vašem kompjuteru stvarajući tisuće kopija tog istog, što može imati velike posljedice- pogotovo ako pošalje kopiju samog sebe svima u bazi e-maila.

Zbog svoje prirode, da se sam replicira te putuje preko mreže, može dovesti do situacije da web serveri, mrežni server te osobna računala prestanu reagirati (engl.to respond) s obzirom da on troši previše memorije sustava. Također, kreatori tih istih mogu pomoću njega doći do željenog sustava što može rezultirati upravljanjem računala na daljinu te zlouporabe vaših podataka.

Trojan, još jedan od značajnih malicioznih programa, dizajniran je na način da se pojavi na vašem računalu kao korisan program/softver. Baš kao i trojanski konj po kojem je dobio ime, u stvari je maliciozan programte te kada ga instalirate pokrenuti će se na vašem računalu te oštetiti vaše računalo.

Posljedice trojana mogu varirati- neki mogu samo promjeniti vaš desktop, dodati na radnu površinu prečace i programe koje ‘niste’ instalirali, dok drugi pak mogu u potpunosti izbrisati određene programe i ozbiljno oštetiti informacije na vašem sustavu.  Kao i kod ‘crva’, i pomoću trojana vanjski korisnici mogu ga iskoristiti kako bi imali pristup vašem računalu na daljinu te pristupili povjerljivim i osobnim informacijama. No, za razliku od ‘crva’, on nema mogućnost da se replicira, no ipak nanosi ozbiljne posljedice korisniku.

Stoga, izuzev antivirusnog programa, važno je redovito ažurirati svoj operativni sistem te koristiti vatrozid (eng. Firewall) kako biste zaštitili svoje računalo od malicioznih virusa.
Za sve upite Vam stojimo na raspolaganju!

img 014

eRačun – Gath ERP
Slanje eRačuna iz GATH ERPa je krajnje jednostavno!

Iteh Sistemi - Kontakt

Iteh Sistemi - Izrada web stranica
Hreljin Bakar, Croatia 51226
Phone: +385917552988

Kategorije

 • Izrada web stranica

 • Izrada web trgovina

 • Servis i održavanje računala

 • Program za vođenje poslovanja

 • eAutoškola Aplikacija

 • Web Hosting

 • Seo Optimizacija

Aplikacije & Programi

 • Aplikacija za vođenje poslovanja

 • Web Shop sustav

 • eNekretnine

 • eAutoskole

Top