• +385 91 7552 988

Komponente i karakteristike računala

racunalo

Danas na tržištu možemo pronaći široku ponudu laptopa i kompjutera. Iako se razlikuju u karakteristikama, svi oni imaju nešto zajedničko- komponente koje čine osnovu njihova rada.

 

 

 

 

 

Matična ploča čini osnovu svakog računala. Čine ju komponente kao što su memorijski utori, utičnice, čipovi, generatori, konektori za pohranu i sl. koji pomoću raznih sklopova i sučelja međusobno komuniciraju. Dok je za pristup matičnoj ploči sa stolnog kompjutera potrebno otvoriti svega jedan vijak, za prijenosno računalo to je ipak malo „teži“posao, o čemu ćemo još govoriti. 

 

800px Acer E360 Socket 939 motherboard by Foxconn hr.svg

Matična ploča

 

Vjerojatno ste čuli da je procesor ili CPU (Central Processing Unit) mozak računala. Moderna računala imaju vrlo male čiopove poznate kao mikroprocesori.

U mikroprocesoru se nalaze dvije komponente procesora smještene na jednom malom IC-u. - jedinice za obradu i kontrolne jedinice. Moderni mikroprocesori dolaze kao jednojezgreni ili višejezgreni. Višejezgreni mikroprocesor poput Intel Core i7, imaju više od jedne obradne jedinice (jezgre) prisutne na jednom čipu.

Osnovne zadaće procesora su:

-          Okupljati potrebne podatke koji programski trebaju biti obrađeni. Podaci se prvo šalju iz hard diska u RAM računala te zatim na CPU.

-          CPU potom obrađuje podatke na temelju pravila i propisa, poznat kao „set uputa“ („Instruction set“).

-          Kada su obrađeni podaci spremni, uključuje se programer koji preuzima ulogu upravljanja.

Catche je dodatak memoriji kojeg koristi CPU dok je zauzet s poslovima obrade podataka. Cache memorija sadrži podatke koji su potrebni CPU-u ( poput uputa za programe). Cache memorija je puno brža od RAM-a a stoga je i skuplja. Veličina cache memorije je  vrlo ograničena te je iskazana na CPU čipu.

Cache memorije dolaze kao: L1 cache memorije, L2 cache memorije i L3 cache memorije. CPU prvo pretražuje potrebne podatake u L1, a zatim L2, zatim L3 i konačno u L4 ako isti postoji. Ako CPU nije u mogućnosti pristupiti niti jednoj od catche memorija, tek tada će potražiti potrebne podatke i pristupiti RAM-u.  Cache memorija je vrlo bitna za računalo- računalo s bržim procesorom i manje cache memorije obavljati će radnje lošije i sporije nego procesor s više cache memorije. No to nije pravilo kada su u pitanju stari procesori koji ne odgovaraju zahtjevima tržišta i modernih tehnologija.

RAM (Random Access Memory) je također jedan od vitalnih dijelova računala jer bez njega vaš kompjuter neće raditi. Koristi se za pohranu podataka koje koristi CPU.  Možemo reći da RAM ima kratkotrajno 'pamćenje' jer čuva podatke samo kada je vaš kompjuter upaljen, a nakon što isključite računalo svi se podaci izgube. To je ujedno i razlog zbog kojeg se ne može koristiti kao trajno rješenje za pohranu podataka u računalu. RAM čipove koje koristimo u laptopima ili stolnim računalima razlikuju se samo u veličini ali im je funkcionalnost i dalje jednaka. Postoje razne varijante memorija, a neke od njih su: DDR, DDR2, DDR3, DDR4, itd te se razlikuju u broju pinova koje sadrže.

BIOS je osnovni ulazno / izlazni sustav koji je odgovoran za pokretanje računala. Kada pritisnete gumb za napajanje, BIOS dolazi u akciju. Prvo provjerava da li sve spojene komponente funkcioniraju a zatim učitava operativni sustav. Također se ponaša kao posrednik između operativnog sustava i hardverskih komponenta računala.BIOS je zapravo firmware (software) koji može biti pohranjen na neizbrisivom čipu prisutnom na matičnoj ploči. BIOS je flash memorijski čip ili EEPROM na kojem se podaci mogu prepisivati koji unatoč prestanku rada ostaju zapisani, za razliku od RAM-a. To uvelike olakšava nadogradnju firmvera BIOS-a. BIOS je specifičan te je dizajniran za određeno računalo što znači da  BIOS dizajniran za Toshiba računalo neće biti podržan za i na HP računalu. Ako unatoč tome instalirate nepodržani BIOS na računalo, može dovesti do kvara hardvera. Toliko je specifičan da čak i ako instalirate BIOS drugačijeg modela istog proizvođača, može dovesti do zapaljenja matične ploče.

Memorija za pohranu je veliki i trajni prostor za pohranu koji se koristi kako bi sve potrebne podatke u računalu poput datoteka operacijskog sustava, pjesma, videozapisa i sl. spremili. Kada je potrebno, podaci se prenose s tvrdog diska do memorije sa izravnim pristupom koji se koristi od strane CPU-a.

Ova memorija može biti magnetsko rotirajući pogon tvrdog diska (HDD) ili pogon čvrstog stanja (SSD). Hard disk je zastupljenij od novijih SSD-a jer su jeftini, ali moramo priznati da su ipak SSD brži u radu. Ovi tvrdi diskovi i HDD-i su spojeni na računalo preko SATA sučelja na bazi konektora za pohranu na matičnoj ploči.

Displej ili monitor je izlazni uređaj spojen na računalo koji prikazuje željenu grafiku, proizvedenu po jedinici grafičke obrade na računalu. Zaslon računala može biti LCD (Liquid Crystal Display) ili LED (Light Emitting Diode). Raniji računalni zasloni monitora su bili bazirani na katodnim cijevima (CRT), ali su zamjenjeni  kompaktnijim i naprednijim LCD i LED panelima.

Za stolna računala, prikaz jedinica ostaje odvojen od ostatka komponenti računala što čini proces zamjene komponenti lakšim u slučajevima njegova kvara.

Računalo može spojiti sa monitorom putem raznih konektora:  VGA, HDMI, DVI, DisplayPort, itd Intelov Thunderbolt i sl.

Za razliku od stolnih računala, kod prijenosnih računala i netbookova prikaz jedinica je odvojen te s obzirom na njihovu kompaktnost, priključeni su direktno na kućište računala. Ovi zasloni koriste različite vrste video kabela za spajanje na matičnu ploču.

opticki uredaj lg gp57eb40 usb slim exte 0120444 1Još jedan od važnih elemenata je optički diskovi koji se koristi za čitanje optičkih medija kao što su DVD i Blu-ray. Sastoji se od leće koja pomaže laserskim zrakama reflektirati svjetlo na snimljene podatke. Reflektirana svjetlost je 'zarobljena 'od strane fotodioda te se podaci analiziraju i obrađuju kako bi nam bili razumljivi i kristalno čisti.

Računala u pravilu imaju „tray-load“ vrstu optičkog diska, dok prijenosna računala imaju „slot-load“ optički disk, o čemu ćete još imati prilike čitati. Ovi optički diskovi su sposobni za čitanje i pisanje podataka na podržanim medijima. Vanjski optički diskovi imaju mogućnost se spojiti na USB port na računalu.

Kao što samo ime ukazuje, grafička kartica (GPU) ili jedinica za vizualnu obradu (VPU) brine se o grafičkom djelu računala. Ona obrađuje relevantne podatke koji će biti prikazan na zaslonu. GPU se može integrirati izravno na matičnu ploču. Također dolaze s odvojenim grafičkim procesorima koji mogu biti spojeni na računalo i pomoću PCI utora na njegovoj matičnoj ploči.

Integrirani grafički procesori koriste RAM instaliran na računalu dok grafičke kartice dolaze sa svojim vlastitim RAM-om (poznate kao GDDR ili video memorije), zasebnim napajanjima i rashladnim sustavom. To ih čini bržim i pouzdanijim od integriranog grafičkog procesora. Moderne grafičke kartice kao što je Nvidia Titan X dolaze s 12 GB video memorije, a neki poput AMD Radeon Pro SSD mogu imati video memoriju do 1000 GB.

Možemo zaključiti da koordinacija i komunikacija između komponenti čini računalo sposobnim obavljati poslove za nas. Sve ove komponente su se postepeno se smanjivale u veličini te će  nastavit i u  budućnosti.

Današnja računala su moćnija, energetski učinkovitija i kompaktnija od svojih predaka te se veselimo napretku u svijetu računala.

img 014

eRačun – Gath ERP
Slanje eRačuna iz GATH ERPa je krajnje jednostavno!

Iteh Sistemi - Kontakt

Iteh Sistemi - Izrada web stranica
Hreljin Bakar, Croatia 51226
Phone: +385917552988

Kategorije

 • Izrada web stranica

 • Izrada web trgovina

 • Servis i održavanje računala

 • Program za vođenje poslovanja

 • eAutoškola Aplikacija

 • Web Hosting

 • Seo Optimizacija

Aplikacije & Programi

 • Aplikacija za vođenje poslovanja

 • Web Shop sustav

 • eNekretnine

 • eAutoskole

Top